Kunnen zonneladers oververhit raken?

Als uw powerbank of oplader te warm aanvoelt, is dit over het algemeen een teken dat hij een pauze nodig heeft. Het mag nooit zo heet worden dat je het niet kunt aanraken. Net als je telefoon en andere elektronica kunnen extreme temperaturen de prestaties van een zonnelader beïnvloeden. In dit bericht bespreken we hoe extreme hitte zowel onze zonnepanelen als externe batterijpakketten kan beïnvloeden, evenals enkele tips voor het gebruik van zonneladers bij warm weer.

Ja, het is normaal dat batterijen warm worden tijdens het opladen of ontladen. Als je het de meeste mensen vraagt, zouden ze het waarschijnlijk eens zijn met het idee dat het plaatsen van een zonnepaneelarray in de heetste delen van het woord die de meeste zonneschijn krijgen, de beste manier is om de meeste energie op te wekken. Hoewel het waar is dat een overvloed aan zonneschijn ideaal is om veel stroom op te wekken met fotovoltaïsche panelen, kan te veel warmte een slechte zaak zijn. Als zonnepanelen te warm worden, kunnen ze zelfs oververhit raken.

Zodra een zonnepaneel oververhit raakt, daalt de efficiëntie drastisch, waardoor het veel van de energie verliest die het anders van de zon zou verzamelen. Het is een algemene veronderstelling om warme klimaten te relateren aan uitstekende omstandigheden voor zonnepanelen, maar de waarheid is dat hoge omgevingstemperatuuromstandigheden niet goed zijn voor zonnepanelen. Eigenlijk is dit een van de belangrijkste oorzaken van een drop-in prestatie en kan het de energieopbrengst verminderen als het niet goed wordt overwogen. Daarom, als uw locatie erg warm is, is het geweldig voor producten zoals zonnedouches op de camping, maar zeker niet voor zonne-PV.

Om nauwkeurig te beschrijven hoe zonnepanelen oververhit kunnen raken, moeten we eerst een basistheorie begrijpen achter de ontwerpen van zonne-PV-systemen. Voor lithium-ionbatterijen moet de laadstroom ongeveer 10% van het ampère-uur (AH) van de batterij bedragen. Als het meer is dan dat, kan overladen optreden en kan de temperatuuropbouw in de batterijcellen ervoor zorgen dat de batterij oververhit raakt en ervoor zorgt dat de buitenbehuizing smelt of breekt. Hier is het de plicht van de zonne-ontwerper om aandacht te besteden aan temperatuurcoëfficiëntwaarden en de zonnepanelen te kiezen die de laagste coëfficiënten hebben om het effect van temperatuur in de module te minimaliseren.

Je weet dat je batterijen, meestal het duurste deel van het zonnestelsel, worden verzorgd. Op PV-systemen op residentiële en commerciële schaal kunnen de effecten van oververhitting op zonnepanelen echter aanzienlijk zijn. Als er zonneschijn direct aan de voorkant van het zonnepaneel is, moet de meter een spanning tussen 10 en 17 volt weergeven. Ten slotte kunnen zonneladregelaars oververhit raken als er kortsluiting is op de accupolen van de laadregelaar of de aansluitingen van het apparaat.

Om de nieuwe bedrijfstemperatuurwaarden van de module te schatten, gebruiken zonne-ontwerpers de onderstaande uitdrukking, waarbij Ic de geschatte bestraling op de module vertegenwoordigt. Afhankelijk van de toepassing waarvoor u zonnetechnologie gebruikt, kunnen de effecten van oververhitting groter of kleiner zijn. Mensen die bijvoorbeeld op de zonnelader vertrouwen om grotere of meerdere apparaten op te laden, moeten er een kiezen met meer zonnecellen en een hogere laadcapaciteit. Nieuwe zonnepaneelmodellen moeten een reeks laboratoriumtests doorstaan die bekend staan als Standard Test Conditions (STC) en nominale operationele celtemperatuur (NOCT) die verband houden met de prestaties en het uitgangsvermogen van de module onder specifieke omgevingsomstandigheden.

Als uw zonnepaneel oververhit raakt, betekent dit een vermindering van de efficiëntie en prestaties van de module. Zet je zonnebatterij weer in elkaar en laat hem opladen, en neem aan het einde van de dag opnieuw een spanningsmeting. Het spreekt voor zich dat vocht en elektrische stromen geen goede combinatie zijn, maar niet alleen een veiligheidsrisico is, kan vocht in uw zonnestelsel de efficiëntie ervan verwoesten.