Toestellen

Om elektriciteitsverbruik van perioden met weinig naar perioden met veel energie te kunnen verschuiven, moest Linear eerst en vooral weten welk energieverbruik hiervoor in aanmerking komt:

 • Verlichting, multimedia en koken zijn meestal gebonden aan het levensritme van het gezin en verschuiven dus niet gemakkelijk in de tijd.
 • Het gebruik van een vaatwasmachine, wasmachine of droogkast kan wel verschuiven.
 • Ook toestellen waar gebruikers weinig mee interageren zoals warmtepompen en elektrische boilers zijn geschikt.
   

De Linear-toestellen

wasmachine instellen

Uit analyses van referentiemetingen en enquêtes hebben we verschillende toestellen voor de test geselecteerd.

1. Te onderbreken toestellen

Deze toestellen moeten niet permanent, maar wel regelmatig draaien. Als elektriciteit duur of maar beperkt beschikbaar is, kunnen ze dus tijdelijk minder verbruiken.

 • elektrische boiler (Siemens)
 • warmtepomp (Viessman + VITO-controllerprototype)
 • de laadfunctie van elektrische voertuigen (Infrax)

2. Flexibel te plannen toestellen

De deelnemers kunnen op deze toestellen aanduiden tijdens welke periode hun toestel moet draaien. Bijvoorbeeld tijdens de werkuren, of tijdens de nacht.

 • vaatwasmachine (Miele en Siemens)
 • wasmachine (Miele en Siemens)
 • droogkast (Miele)

De Miele-toestellen hebben een geïntegreerd communicatiesysteem. Ze zijn dus al 'slim', de Siemens-toestellen hebben we via een prototype witgoedcontroller van VITO 'slim' gemaakt.

Slimme toestellen zijn huishoudtoestellen die gegevens uitwisselen met bijvoorbeeld een thuisnetwerk, smart phone of home energy management-systeem. Daardoor kan je van op afstand hun activiteiten nakijken, ze zelf aansturen of via een programma laten besturen.

Powertrain
Afhankelijk van het programma en van het onderdeel van het programma gebruikt een huishoudtoestel een andere hoeveelheid elektriciteit . De verschillende verbruiksmomenten en verbruikshoeveelheden in een programma noemen we de powertrain. Bij een wasmachine bijvoorbeeld worden er telkens andere onderdelen van het toestel geactiveerd, zoals het ventiel om water in het toestel te laten stromen, de motor om de trommel aan te drijven, de elektrische weerstand om het water op te warmen, de pomp om het water rond te pomen en af te pompen, ... Het energieverbruik van de wasmachine varieert dus in de tijd. In Linear houden we bij de automatische sturing rekening met deze programma's, zodat je wasmachine niet start aan een hoger tarief maar juist het meeste energie verbruikt aan een gunstig tarief.

powertrain katoenPowertrain voorwaspowertrain wolprogramma

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht