Slimme meters

In een 100-tal woningen in Hombeek, Leest en Bret-Gelieren maakt Linear de koppeling met de slimme meter van de distributienetbeheerders om zo een gedetailleerd zicht te hebben op het elektriciteitsnet waaraan de woning gekoppeld is. Een slimme meter heeft immers veel meer zicht op de verschillende parameters:

  • wordt er netto energie geproduceerd of geconsumeerd,
  • hoe zijn de vermogens verdeeld over de verschillende aansluitdraden (fasen),
  • wat is de netspanning,
  • reactief vermogen,

In de andere woningen heeft Linear zelf energiemetingen in het verdeelbord ingebouwd, wat veel duurder was en minder nauwkeurig (enkel aantal kWh per kwartier).


Slimme meters meten het energieverbruik per kwartier. De detailgegevens worden ook aan de klant weergegeven zodat die beter inzicht heeft in zijn energieverbruik. De netbeheerder zelf gebruikt ze om het lokale elektriciteitsnetwerk te optimaliseren. Een slimme meter maakt ook meerdere tariefblokken per dag mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld in de namiddag, als de zonnepanelen veel energie produceren, een goedkope tariefblok ingevoegd worden en in de vroege avond - als de vraag hoog - is, een duurder tariefblok. Op die manier is het mogelijk om vraagsturing en time of use mogelijk te maken.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht