Doelstelling

Waarom?

In ons elektriciteitsnetwerk volgt de elektriciteitsproductie op ieder ogenblik nauwkeurig de vraag, dat is het basisprincipe van het netwerk. Maar dit wordt steeds moeilijker vol te houden. De capaciteit van onze klassieke productie daalt: energieproducenten sluiten oudere en onrendabele centrales en we bouwen ook de nucleaire productie geleidelijk aan af. Tegelijkertijd installeren we extra productie, meestal in de vorm van wind- en zonne-energie. Maar die laten zich leiden door het weer, en niet door de vraag naar energie.

Daardoor ontstaan soms energieoverschotten, zoals tijdens het zonnige Pinksterweekend van 2012 en tijdens de Paasmaandag van 2013, toen we zoveel overschot produceerden dat het net dreigde uit te vallen. Volgens dezelfde regel stijgt ook de kans op energietekorten, bijvoorbeeld tijdens koude, grijze en windstille winterdagen, wanneer de vraag groot is.

 

Vraagsturing, een oplossing?

Die veranderingen in het productiemodel kunnen we voor een deel oplossen door de logica om te keren: door in de toekomst het energieverbruik af te stemmen op het aanbod. Met Linear onderzoeken een twintigtal betrokken partners bij 250 testgezinnen hoe we het energieverbruik bij de consument thuis het beste en eenvoudigste kunnen aanpassen aan de beschikbaarheid van zonne- en windenergie.


Smart Grids
Een Smart Grid of 'slim netwerk' combineert elektriciteits-, gas-, warmte- en communicatienetwerken tot één systeem dat optimaal energie produceert en verdeelt en dat een hoger aandeel groene energie mogelijk maakt. Slimme netten zorgen voor een betere koppeling van vraag en aanbod tussen energieproducenten en -consumenten. Linear maakt deel uit van het wereldwijde onderzoek naar slimme netten voor de energievoorziening van de toekomst en concentreert zich op de consument.

 

Onderzoeksonderwerp

Linear onderzoekt met twee beloningsmodellen en vier business cases hoe gezinnen en producenten of netbeheerders het energieverbruik beter op de productie kunnen afstemmen.

 

Beloningsmodellen

Gezinnen aanmoedigen om hun energieverbruik te verschuiven, kan door hen financieel aan te moedigen (tariefsturing), of door hun toestellen automatisch te besturen (automatische sturing) en de gezinnen te belonen voor de hoeveelheid flexibiliteit die ze bieden. Meer

 

Business cases

De toekomst van decentrale productie confronteert netbeheerders en energieleveranciers met heel wat uitdagingen. De kunst bestaat erin om de juiste oplossingen aan de kleinste kost te installeren. Linear onderzoekt vier uitdagingen waarvoor vraagsturing een gedegen technische en economisch rendabele oplossing kan zijn.

Tijdens de hele praktijktest kijken we ook naar de manier waarop energieleveranciers de consumenten het beste kunnen aanmoedigen. Wij moedigen de deelnemers aan met een financiële bonus die overeenkomt met het reële prijsvoordeel.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht